Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η ζωγραφική του Γιώργου Ηλιάδη

Γράφει η  Βαρβάρα Μαρία Χάντελ Γαλάτου  Ιστορικός της Τέχνης  
 
                                                                                                                   


Η  ζωγραφική του Γιώργου Ηλιάδη  εκφράζεται μέσα από έντονες υπερρεαλιστικές επιδράσεις. Από αυτή την άποψη μπορούμε να τον θεωρήσουμε σα συνεχιστή αυτού του ρεύματος.


Μας οδηγεί σ’ έναν απλησίαστο κόσμο από βιώματα, αισθήματα, θελήσεις ή και φανταστικά οράματα. Επίσης μας κατευθύνει στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, τον τόσο δύσκολο να εκφραστεί. Μια τέτοια έρευνα που λύνει τα αινίγματα της ψυχής είναι χαρακτηριστική για τον σουρεαλισμό. Μας φέρνει στη μνήμη υποθαλάσσια, ερημικά, ακόμα και εξωγήινα τοπία. Αυτές τις μεγάλες και ανοιχτές πεδιάδες, χωρίζει από τον ουρανό μια αιχμηρή γραμμή του ορίζοντα, η οποία συχνά διαλύεται σε μια γαλαζόθαμπη λάμψη, κάνοντας την πεδιάδα μια ανοιχτή  έκταση στο απέραντο. Την έκταση αυτή περιτριγυρίζουν συνήθως μορφές από τον θαλάσσιο κόσμο, όπως κοχύλια, βότσαλα και κοράλλια.


Στα έργα του ζωγράφου, σαν εκπροσώπου μιας μεσογειακής χώρας, φαίνεται η μεγάλη επιρροή της θάλασσας. Γι’ αυτό συχνά στον κόσμο των έργων του βλέπουμε το υποθαλάσσιο τοπίο.

Ο κόσμος αυτός είναι γεμάτος από μνημεία του παρελθόντος, με αποσπάσματα του πλούτου περασμένων πολιτισμών όπως:  αρχαίοι κίονες, αγάλματα, ακόμα και πυραμίδες. Αναφέρω το παράδειγμα του πίνακα «Παράλληλοι Κόσμοι».


Άλλες φορές βλέπουμε ένα ερημικό τοπίο με άψυχες, ακίνητες, άπιαστες και βουβές πόλεις, στις οποίες οι μοναχικές μορφές ρίχνουν μακρόστενες  και εξωγραμμικές σκιές. Τα τοπία αυτά δίνουν μια εντύπωση σαν να έφυγε από αυτά, όλη η ζωή.



Εδώ μπορούμε να ψάχνουμε χωρίς νόημα για φυτά και ζώα, ενώ σπάνια βρίσκουμε ανθρώπους, οι οποίοι μας δημιουργούν οφθαλμαπάτη, όπως για παράδειγμα ο πίνακας  «Οι Αναμνήσεις  Του Δισυπόστατου Ερμή».


Στα έργα του καλλιτέχνη, όπως στη τέχνη των μεγάλων προκατόχων του, εμφανής είναι η «τεχνητότητα»  στον τρόπο της παρουσίασης του κόσμου. Η γραμμικά σχεδιασμένη προοπτική και οι γραφικά σημειωμένοι εσωτερικοί χώροι ταυτόχρονα, δημιουργούν μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα και ένα αισθητικό συμμάζεμα του σουρεαλισμού.


Τοπίο, λουλούδια και αντικείμενα δείχνονται ακριβώς όπως παρουσιάζονται στη φύση.


Όλα αυτά δείχνουν ότι η ζωγραφική του Γιώργου Ηλιάδη, είναι σημαδεμένη από επιρροές αριστοτεχνών του σουρεαλισμού, όπως των: Giorgio de Chirico, Ives Tanguy και Rene Magritte. Στη δημιουργία τους όμως ο καλλιτέχνης προσθέτει τη δική του ευαισθησία και αισθητική.


Έτσι δίνεται στο θεατή το ώριμο και ταυτόχρονα προσωπικό ύφος της  τέχνης του Γιώργου Ηλιάδη.


                                         ΒΑΡΒΑΡΑ-ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΤΕΛ-ΓΑΛΑΤΟΥ                                                                     Πτυχιούχος Ιστορίας της Τέχνης        
             Μάστερ Ιστορικός της Τέχνης του Πανεπιστημίου Βρότσλαβ - Πολωνία